2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Delikatny filet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatny filet z kurczaka w majonezowo-musztardowej marynacie,polecam jako dodatek do młodych ziemniaczków.

Delikatny filet z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatny filet z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 8 dag sera żółtego wędzonego
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny z młynka do smaku

Sposób przygotowania:

Delikatny filet z kurczaka
Fileta z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym podzielić wzdłuż na 4 porcje,nie rozbijać,oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Majonez wymieszać z musztardą posmarować z każdej strony mięso,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zostawić na jedną godzinę w lodówce,cebulę dymkę posiekać-szczypior osobno,i posypać wiórkami cebuli wierzch mięsa.Zamknąć naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia,zdjąć pokrywę posypać serem i piec do zrumienienia.Przed podaniem posypać szczypiorem z dymki.
Delikatny filet z kurczaka
pierś z kurczaka myjemy dymkę siekamy w piórka
Delikatny filet z kurczaka
mięso doprawiamy solą i pieprzem majonez łączymy z musztardą
Delikatny filet z kurczaka
smarujemy mięso marynatą posypujemy cebulą
Delikatny filet z kurczaka
zamykamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika