WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość pikantna, aromatyczna zupa dyniowa z dodatkiem mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Idealna na jesienne dni.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

 

  • 1 średnia dynia
  • 1 litr bulionu
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szkl mleczka kokosowego
  • ok 2 cm imbiru
  • cynamon, kardamon, kurkuma, chilli, kumin
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Cebula

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Cebulę z czosnkiem i miodem dość mocno podsmażamy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek rozgniatamy i wrzucamy na rozgrzany w garnku olej. Lekko solimy i podsmażamy.

Wrzucamy starty imbir. Następnie dodajemy odrobinę miodu.

Warzywa

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy do zupy.

Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do cebuli i razem chwilę podsmażamy, żeby miejscami się przyrumieniły.

Zalewamy bulionem.

Dynia

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Najlepiej wybrać gatunek dyni idealny do zupy.

Dynię obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości. Dodajemy wszystkie przyprawy i blendujemy na krem.

Dodatki

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupę dość mocno doprawiamy orientalnymi przyprawami.

Do zblendowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz doprawiamy wg uznania. Od razu podajemy.