WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Tajska zupa curry

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna, pikantne i pełna orientalnych smaków zupa z pastą curry. Niezapomniany smak Tajlandii.

Tajska zupa curry

Składniki:

Tajska zupa curry

 

  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • 200 g grzybów shiitake
  • 2 marchewki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 600 ml mleczka kokosowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tajska zupa curry

Kurczak

Tajska zupa curry
Pierś z kurczaka kroimy w dość spore kawałki i marynujemy.

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Połowę pasty curry mieszamy z łyżką płynnego oleju kokosowego, startym czosnkiem i imbirem. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsmażamy na reszcie oleju.

Grzybki

Tajska zupa curry
Grzyby potrzebują dłuższej chwili by zmiękły.

Grzybki shiitake zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia. Odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Marchew

Tajska zupa curry
Wybieramy młode, słodkie marchewki do zupy.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w wąskie słupki.

Gotowanie

Tajska zupa curry
Zupę gotujemy, aż wszystkie składniki bedą ugotowane.

Bulion mieszamy z resztą pasty curry, wrzucamy zmiażdzoną trawę cytrynową i zagotowujemy. Dodajemy mleczko kokosowe. Wrzucamy mięso, marchewki, pomidory koktajlowe i grzyby. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Podajemy z makaronem ryżowym.