dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Delikatny rosół chiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, delikatny rosołek odmienny trochę w smaku od tradycyjnego polskiego znanego nam smaku

Delikatny rosół chiński

Składniki:

Delikatny rosół chiński

 

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • por (biała część)
  • kiełki (czego chcecie)
  • ew. bambus
  • olej
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka lub 1 podwójna
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5l bulionu drobiowego z kostki bądź naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • sos sojowy
  • 15 dag makaronu sojowego

Sposób przygotowania:

Delikatny rosół chiński
Marchewki, cebule i pora obierz i drobno pokrój np. w kostkę lub w cienkie patyczki (zapałki) , podsmaż w garnku na 2 łyżkach oleju. Mięso umyj, osusz, przekrój na cienkie kotlety a te na wąskie paski (najcieniej jak możecie), włóż na patelnię z warzywami i ew. bambusem, kiełki później. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlej bulion. Gotuj na małym ogniu ok 15 min. Przypraw solą, pieprzem, maggi i sosem sojowym (można dodać łyżeczkę cukru) oraz dodaj kiełki. Zdejmij z ognia, włóż makaron sojowy, przykryj. Kiedy makaron napęcznieje rosół jest gotowy do jedzenia.