WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2100]

Delikatny schabik z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna potrawka na bazie mięsa wieprzowego ze schabu, warzyw: marchewki, pietruszki i pora oraz ryżu.

Delikatny schabik z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatny schabik z ryżem i warzywami

 

  • 5 plastrów schabu (łącznie ok. 400g)
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • listek laurowy
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 0,5szkl. suchego ryżu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Delikatny schabik z ryżem i warzywami

ETAP 1:

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Pora umyć i pokroić w paseczki. Warzywa wrzucić do garnka. Wszystko zalać wodą tylko do poziomu składników.

Dodać listek laurowy i łyżkę masła oraz natkę pietruszki. Zagotować i gotować do miękkości. Następnie wsypać ryż i gotować dalej aż ryż będzie mięciutki. Doprawić odrobiną soli.

Podawać od razu lub zmiksować na papkę. Potrawkę można zawekować w wyparzone słoiczki.

Delikatny schabik z ryżem i warzywami
Delikatny schabik z warzywami i ryżem po ugotowaniu w garnku
Delikatny schabik z ryżem i warzywami
Scab z warzywami z masłem zalany wodą przed ugotowaniem
Delikatny schabik z ryżem i warzywami
Delikatny schabik z warzywami i ryżem zblendowany na papkę
Delikatny schabik z ryżem i warzywami
Schabik z warzywami zawekowany w słoiczki

Tagi:

dania ryż schab