Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Delikatny sos ze świeżej bazylii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny sos ze świeżej bazylii idealny jako dip, oraz dodatek do ryb i innych delikatnych dań.

Delikatny sos ze świeżej bazylii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Delikatny sos ze świeżej bazylii

 

 

Sposób przygotowania:

Delikatny sos ze świeżej bazylii
Bazylie umyć i liście poobrywać i wrzucić do garnka. Dodać śmietanę 30 % i na średnim ogniu zagotować. Ściągnąć z ognia, ostudzić i zblendować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz cytryną. Ząbek czosnku obrać i nakroić 3- krotnie na każdej krawędzi. Czosnek wrzucić do garnka i ponownie wszystko podgrzać ok 3 minut. Ściągnąć z ognia i do jeszcze ciepłego sosu dodać łyżkę śmietany/ jogurtu, aby sos ładnie zgęstniał. Po wystygnięciu wyjąć czosnek. Idealny, jako dip, bądź sos do ryb np. łososia. Bon appetit!
Delikatny sos ze świeżej bazylii
Liście bazyli dodać do garnka i zagotować ze śmietaną
Delikatny sos ze świeżej bazylii
Doprawić kolorowym pieprze