monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Delikatny watowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i efektowne ciasto, kolejny pomysł na wykorzystanie zgromadzonych białek. Mojej rodzince ciasto bardzo smakowało, zapraszam:)

Delikatny watowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatny watowiec

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 330 g śmietany 12%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Skórka z 2 klementynek
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

 

Sposób przygotowania:

Delikatny watowiec
Ciasto: Białka schłodzić. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ubitej piany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 180 i wstawić blachę i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp do 160 i piec jeszcze 15 minut. Ostudzić i rozkroić ciasto poprzecznie na pół. Masa: Każdą z galaretek rozpuścić w 200 ml wody, ostudzić. Wstawić do stężenia do lodówki, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku i ostudzić. Do miski przelać obie śmietany i utrzepać ją z cukrem pudrem. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Następnie stopniowo wlewają do miski i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 5 minut. Następnie dodać pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszać. Na pierwszy kawałek ciasta wylać całą masę i przykryć drugim kawałkiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Delikatny watowiec
białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z cukrem
Delikatny watowiec
do śmietany dodać skórkę z klementynki
Delikatny watowiec
dodać cukier puder i całość dokładnie utrzepac
Delikatny watowiec
dodać pokrojone w mała kostkę galaretki