Sposób przygotowania:
Delikatny watowiec
Ciasto: Białka schłodzić. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ubitej piany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 180 i wstawić blachę i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp do 160 i piec jeszcze 15 minut. Ostudzić i rozkroić ciasto poprzecznie na pół. Masa: Każdą z galaretek rozpuścić w 200 ml wody, ostudzić. Wstawić do stężenia do lodówki, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku i ostudzić. Do miski przelać obie śmietany i utrzepać ją z cukrem pudrem. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Następnie stopniowo wlewają do miski i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 5 minut. Następnie dodać pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszać. Na pierwszy kawałek ciasta wylać całą masę i przykryć drugim kawałkiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
marietta