Sposób przygotowania:
Dengaku ostrygowe z yuzu i miso
Wykonanie:
1.Delikatnie wmasuj sól w obrane ostrygi, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą.
2.Wlej sake do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Kiedy sake zacznie wrzeć, włóż ostrygi.
3.Kiedy ostrygi napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. (Uważaj, żeby nie wygotować za mocno sake).
4.Wyjmij ostrygi i wygotuj połowę sake. Włóż z powrotem ostrygi i dobrze wymieszaj.
5.Sparz 4 muszle od ostryg. Na każdej muszli ułóż 2 ostrygi i przykryj je sosem dengaku. Następnie delikatnie opalaj nad palnikiem (ogniem) do zbrązowienia. W przypadku przygotowywania w piekarniku, piecz około 5 minut do zbrązowienia.
Przygotowanie sosu dengaku:
1.Sake i mirin wlej do dużego garnka, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż alkohol wyparuje.
2.Zdejmij garnek z ognia, dołóż pastę miso i rozpuść ją mieszając. Kiedy miso się rozpuści, postaw garnek na ogniu.
3.Odparuj połowę wywaru z punktu 2.
4.Dodaj 50 g cukru, wymieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj pozostałe 50 g cukru i podgrzewaj aż wywar uzyska konsystencję gęstej śmietany ( po wystudzeniu sos powinien stwardnieć).
5. Zdejmij garnek z ognia, dolej sok z yuzu i wymieszaj. Jeżeli nie masz świeżych yuzu, możesz do gotowego sosu dengaku dołożyć suszone yuzu dla wydobycia smaku.
Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce, przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w Warszawskiej Akadamii Kulinarnej.
1.Delikatnie wmasuj sól w obrane ostrygi, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą.
2.Wlej sake do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Kiedy sake zacznie wrzeć, włóż ostrygi.
3.Kiedy ostrygi napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. (Uważaj, żeby nie wygotować za mocno sake).
4.Wyjmij ostrygi i wygotuj połowę sake. Włóż z powrotem ostrygi i dobrze wymieszaj.
5.Sparz 4 muszle od ostryg. Na każdej muszli ułóż 2 ostrygi i przykryj je sosem dengaku. Następnie delikatnie opalaj nad palnikiem (ogniem) do zbrązowienia. W przypadku przygotowywania w piekarniku, piecz około 5 minut do zbrązowienia.
Przygotowanie sosu dengaku:
1.Sake i mirin wlej do dużego garnka, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż alkohol wyparuje.
2.Zdejmij garnek z ognia, dołóż pastę miso i rozpuść ją mieszając. Kiedy miso się rozpuści, postaw garnek na ogniu.
3.Odparuj połowę wywaru z punktu 2.
4.Dodaj 50 g cukru, wymieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj pozostałe 50 g cukru i podgrzewaj aż wywar uzyska konsystencję gęstej śmietany ( po wystudzeniu sos powinien stwardnieć).
5. Zdejmij garnek z ognia, dolej sok z yuzu i wymieszaj. Jeżeli nie masz świeżych yuzu, możesz do gotowego sosu dengaku dołożyć suszone yuzu dla wydobycia smaku.
Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce, przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w Warszawskiej Akadamii Kulinarnej.