redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Dengaku ostrygowe z yuzu i miso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dengaku ostrygowe z yuzu i miso, czyli japońska potrawa z ostrygami.

Dengaku ostrygowe z yuzu i miso

Składniki:

Dengaku ostrygowe z yuzu i miso

 

  • (Składniki na 4 porcje):
  • 8 ostryg
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki sake
  • Sos dengaku
  • 100 g miso Sendai
  • 100 g cukru
  • 45 ml mirinu
  • 45 ml sake
  • sok z 2 yuzu lub trochę suszonego yuzu

Sposób przygotowania:

Dengaku ostrygowe z yuzu i miso
Wykonanie:



1.Delikatnie wmasuj sól w obrane ostrygi, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą.

2.Wlej sake do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Kiedy sake zacznie wrzeć, włóż ostrygi.

3.Kiedy ostrygi napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. (Uważaj, żeby nie wygotować za mocno sake).

4.Wyjmij ostrygi i wygotuj połowę sake. Włóż z powrotem ostrygi i dobrze wymieszaj.

5.Sparz 4 muszle od ostryg. Na każdej muszli ułóż 2 ostrygi i przykryj je sosem dengaku. Następnie delikatnie opalaj nad palnikiem (ogniem) do zbrązowienia. W przypadku przygotowywania w piekarniku, piecz około 5 minut do zbrązowienia.



Przygotowanie sosu dengaku:



1.Sake i mirin wlej do dużego garnka, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż alkohol wyparuje.

2.Zdejmij garnek z ognia, dołóż pastę miso i rozpuść ją mieszając. Kiedy miso się rozpuści, postaw garnek na ogniu.

3.Odparuj połowę wywaru z punktu 2.

4.Dodaj 50 g cukru, wymieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj pozostałe 50 g cukru i podgrzewaj aż wywar uzyska konsystencję gęstej śmietany ( po wystudzeniu sos powinien stwardnieć).

5. Zdejmij garnek z ognia, dolej sok z yuzu i wymieszaj. Jeżeli nie masz świeżych yuzu, możesz do gotowego sosu dengaku dołożyć suszone yuzu dla wydobycia smaku.



Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce, przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w Warszawskiej Akadamii Kulinarnej.



Tagi:

sosy ostrygi