SUPERPRZEPIS

Szarlotka z kremem budyniowym

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Szarlotka z kremem budyniowym Więcej zdjęć (3)

Pieczone szarlotki na dwukolorowym, kruchym cieście przełożone cytrynowym kremem budyniowym. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto.

Składniki:

Szarlotka z kremem budyniowym

 

CIASTO KRUCHE:

KREM BUDYNIOWY:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kremem budyniowym

CIASTO KRUCHE:

Szarlotka z kremem budyniowym
Ciasto podzielić na pół i jedną z połówek też na pół.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę.

Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną z połówek rozdzielić na dwie formy o wymiarach 21 x 25 cm. Formy najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał po brzegach. Wstawić do lodówki.

ETAP 2:

Szarlotka z kremem budyniowym
Do połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wgnieść.

Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść, aż będzie miało jednolity kolor.

Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek.

ETAP 3:

Szarlotka z kremem budyniowym
Pokrojone jabłka prażyć, aż będą miękkie.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka.

Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego.

Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Szarlotka z kremem budyniowym
Na jabłka zetrzeć zmrożone kakaowe ciasto i wstawić do piekarnika.

Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra - dół i piec przez około 40 min.

Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia.

KREM BUDYNIOWY:

Szarlotka z kremem budyniowym
Do schłodzonego budyniu dodać ubitą kremówkę.

Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać.
Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy.

Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje.

Smacznego :)