Sposób przygotowania:
Szarlotka z kremem budyniowymCIASTO KRUCHE:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną z połówek rozdzielić na dwie formy o wymiarach 21 x 25 cm. Formy najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał po brzegach. Wstawić do lodówki.
ETAP 2:
Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść, aż będzie miało jednolity kolor.
Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek.
ETAP 3:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka.
Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego.
Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 4:
Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra - dół i piec przez około 40 min.
Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia.
KREM BUDYNIOWY:
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać.
Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy.
Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje.
Smacznego :)
halina
SylaUla
Mniam1
dorota w
MałaMi89