pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Szarlotka z musem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczna szarlotka wzbogacona o delikatny krem i kruszonkę.

 Szarlotka z musem

Składniki:

Szarlotka z musem

 

  • Na ciasto:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

 

 

  • Na masę:
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 5-6 łyżek lemon curd
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z musem
Przygotowanie ciasta: Mąkę,cukier puder przesiać na stolnicę,dodać cukier waniliowy i masło,posiekać wszystko razem a następnie dodać jajko,żółtka i zagnieść dokładnie ciasto,zawinąć w folię do żywności i odłożyć do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 min.Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka,następnie drugą połowę ciasta,posypujemy kruszonką i pieczemy w 180°C przez 40-45 min. Przygotowanie nadzienia: Jabłka obieramy i kroimy na drobno,w garnku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka,wanilię przekrojoną w poprzek na 2 i dusimy pod przykryciem aż jabłka częściowo się rozpadną,mieszając od czasu do czasu. Po uprażeniu się jabłek wyjmujemy wanilię. Przygotowanie kruszonki: Mąkę,masło i cukier dokładnie wymieszać do uzyskania ciasta o konsystencji "mokrego piasku".Przygotowanie kremu: Serek mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem a następnie dodajemy po łyżce lemon curd i dokładnie mieszamy np.za pomocą trzepaczki ruzgowej.Postępujemy tak do wyczerpania się lemon curd. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na porcje wystudzonej szarlotki.