Sposób przygotowania:
Szarlotka z musem
Przygotowanie ciasta: Mąkę,cukier puder przesiać na stolnicę,dodać cukier waniliowy i masło,posiekać wszystko razem a następnie dodać jajko,żółtka i zagnieść dokładnie ciasto,zawinąć w folię do żywności i odłożyć do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 min.Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka,następnie drugą połowę ciasta,posypujemy kruszonką i pieczemy w 180°C przez 40-45 min. Przygotowanie nadzienia: Jabłka obieramy i kroimy na drobno,w garnku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka,wanilię przekrojoną w poprzek na 2 i dusimy pod przykryciem aż jabłka częściowo się rozpadną,mieszając od czasu do czasu. Po uprażeniu się jabłek wyjmujemy wanilię. Przygotowanie kruszonki: Mąkę,masło i cukier dokładnie wymieszać do uzyskania ciasta o konsystencji "mokrego piasku".Przygotowanie kremu: Serek mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem a następnie dodajemy po łyżce lemon curd i dokładnie mieszamy np.za pomocą trzepaczki ruzgowej.Postępujemy tak do wyczerpania się lemon curd. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na porcje wystudzonej szarlotki.