Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Szarlotka z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszniutkie ciasto z jabłuszkami

Szarlotka z kremem

Składniki:

Szarlotka z kremem

 

  • ciasto;
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • Nadzienie:
  • kg jabłek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 dag rodzynków
  • cukier waniliowy
  • Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 10 dag masła.

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kremem
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinkę do lodówki.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.Nakłuć ciasto widelcem.Piec na jasnozłoty kolor w temp 180 stopni. Nadzienie; Jabłka obrać,pokroić,włożyć do garnuszka,podlać kilkoma łyżkami wody i gotować aż się rozpadną.Dodać osączone rodzynki,cukier i cukier waniliowy. Krem: Do garnuszka wlać szklankę mleka,dodać masło i połowę cukru,zagotować.W kubeczku starannie wymieszać pozostałe zimne mleko z mąką i mieszając wlać je do wrzącego mleka,zagotować.Zdjąć budyń z ognia i zaciągnąć żółtkami utartymi z resztą cukru.Ostudzić.Na placek wyłożyć najpierw jabłka a potem krem budyniowy.Schłodzić w lodówce.