Sposób przygotowania:
Szarlotka z kremem
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinkę do lodówki.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.Nakłuć ciasto widelcem.Piec na jasnozłoty kolor w temp 180 stopni. Nadzienie; Jabłka obrać,pokroić,włożyć do garnuszka,podlać kilkoma łyżkami wody i gotować aż się rozpadną.Dodać osączone rodzynki,cukier i cukier waniliowy. Krem: Do garnuszka wlać szklankę mleka,dodać masło i połowę cukru,zagotować.W kubeczku starannie wymieszać pozostałe zimne mleko z mąką i mieszając wlać je do wrzącego mleka,zagotować.Zdjąć budyń z ognia i zaciągnąć żółtkami utartymi z resztą cukru.Ostudzić.Na placek wyłożyć najpierw jabłka a potem krem budyniowy.Schłodzić w lodówce.
kasiunia.1981