monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 350
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodnie dni chce nam się dobrych słodkości. Dla mnie ważne jest, aby za bardzo nie odkładały się tu i ówdzie i ten deser taki właśnie jest- niezbyt kaloryczny, a jaki pyyyyszny! Zapraszam.

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami

 

  • Krem czekoladowy:
  • 3 bardzo dojrzałe banany- ok.260 g
  • 2 łyżeczki kakao
  • 30 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • Masa orzechowa:
  • 55 g orzechów ziemnych
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżki mleka
  • Dodatkowo;
  • garść pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami

ETAP 1:

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami
banany do miękkości smażyć na goracej patelni

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej kokosowy. Następnie dodać pokrojonego na plastry banana. Smażyć, aż owoce będą miękkie.

ETAP 2:

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami
banany zmiksować z kakao i mlekiem na krem

Zdjąć z ognia, przełożyć do pojemnika blendera, dodać kakao i mleko i zmiksować. Do ciepłego jeszcze kremu dodać czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

ETAP 3:

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami
orzechy zmielić z serekim naturalnym i miodem

Orzechy przełożyć do blendera z ostrzami i zmielić. W połowie mielenia dodać serek homogenizowany , mleko i miód. Dokończyć miksowanie.

ETAP 4:

Deser czekoladowo-orzechowy ze smażonymi bananami
wartwami układać poszczególne składniki deseru

Herbatniki pokruszyć, ale niezbyt drobno. Na dno szklanek wyłożyć po łyżce herbatników. Następnie dodać krem czekoladowy a później orzechowy. Następnie wyłożyć kolejne warstwy i tej samej kolejności. Udekorować tartą czekoladą i orzechami. Podawać schłodzone.

Smacznego!