Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Deser czekoladowy z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienity deser

Deser czekoladowy z orzechami

Składniki:

Deser czekoladowy z orzechami

 

  • 35 dag naturalnej czekolady
  • 25 dag masła
  • 25 dag brązowego cukru
  • 50 dag maki
  • 3 duże jajka
  • 15 dag orzechów, grubo pokrojonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowy z orzechami
Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 C. Prostokątną blaszkę (18 x 28 cm) wyścielamy pergaminem. Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę z masłem, mieszając. Zostawiamy, aby lekko przestygła. Ucieramy jajka na puszysta masę, dodając cukier, cały czas ucierając, aż powstanie gęsta i gładka masa. Dodajemy rozpuszczona czekoladę delikatnie mieszając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy wraz z orzechami. Łyżką nakładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnie i pieczemy ok. 40 minut. Wierzch ciasta powinien wyglądać jak połamany, a środek przy dotyku powinien być miękki. Nie należy za bardzo przypiekać, aby ciasto nie straciło swej kleistej struktury.