Sposób przygotowania:
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu często mieszając.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważając, żeby nie uszkodzić spodu. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3. Do kaszy dodajemy rodzynki, wiórki kokosowe, cukier do smaku i kardamon, dokładnie mieszamy. Następnie wydrążone jabłka napełniamy kaszą.
4. Tak przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do miękkości. Podajemy od razu gorące.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważając, żeby nie uszkodzić spodu. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3. Do kaszy dodajemy rodzynki, wiórki kokosowe, cukier do smaku i kardamon, dokładnie mieszamy. Następnie wydrążone jabłka napełniamy kaszą.
4. Tak przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do miękkości. Podajemy od razu gorące.