milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Deser serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Deser serowy jest przepyszny

Deser serowy

Składniki:

Deser serowy

 

  • 50 dag serka waniliowego
  • 40 dag serka śmietankowego
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • opakowanie żelatyny
  • torebka cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 6 żółtek
  • 10 dag kandyzowanej skorki pomarańczowej i cytrynowej
  • garść rodzynek
  • kolorowe drażetki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser serowy
Żelatynę moczymy według przepisu na opakowaniu. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy serek homogenizowany i śmietankowy oraz śmietanę. Ucieramy, aż powstanie puszysta masa podobna do sernikowej. Dodajemy sok z cytryny, rodzynki i skórkę kandyzowaną. Żelatynę podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Powoli łączymy ją z masą, dokładnie mieszając. Formę przelewamy zimną wodą i wkładamy do niej masę serową, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, ostrożnie wyciągamy deser na talerz. Dekorujemy drażetkami.