pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Deser Violetty (panna cotta)

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Prosty, pyszny deser. Polecam :)

Deser Violetty (panna cotta)

Składniki:

Deser Violetty (panna cotta)

 

  • paczka biszkoptów
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 300 g jogurtu panna cotta z jagodami (2 małe opakowania)
  • 250 g śmietany kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 galaretka szafirowa
  • jagody do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Deser Violetty (panna cotta)
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. 2 galaretki o smaku owoców leśnych rozrobić zmniejszając o połowę ilość wody podaną na opakowaniu, ostudzić i zalać nimi biszkopty. Tortownicę włożyć na chwilę do lodówki, żeby galaretka się ścięła. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance wody i wymieszać z jogurtem. Masę wyłożyć do tortownicy na warstwę galaretki i ponownie wstawić do lodówki. Śmietanę, cukier i cukier waniliowy zagotować. Do śmietany dodać dwie łyżeczki żelatyny, wymieszać i ostudzić. Wylać masę śmietankową na masę jogurtową i wstawić do lodówki. Na masę śmietankową wyłożyć jagody (najlepiej świeże) i zalać ostudzoną, szafirową galaretką. Deser schłodzić.

Tagi:

biszkopt