usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Deser w pucharku - Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i szybki w przygotowaniu deser. Można przygotować go również dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejszy.

Deser w pucharku - Szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser w pucharku - Szarlotka

 

  • 6 jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek namoczonych we wrzątku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru (można więcej, jeśli jabłka są kwaśne)
  • 200g herbatników (maślane lub pełnoziarniste)
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Deser w pucharku - Szarlotka
Herbatniki należy pokruszyć i połowę ilości wsypać na dno pucharków (część herbatników zostawić do dekoracji). Umyte i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach, następnie skropić je sokiem z cytryny. Roztopić masło, dodać do niego jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Uprażyć, następnie ostudzić, z połowy ilości ułożyć warstwę na herbatnikach. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, masę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone, ułożyć warstwę z połowy ilości. Warstwy powtórzyć. Na koniec udekorować resztką pokruszonych herbatników. Dodatkowo można delikatnie oprószyć cynamonem. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Deser w pucharku - Szarlotka
Pokruszone herbatniki wyłożyć na dnie pucharka
Deser w pucharku - Szarlotka
Przygotować jabłka, wymieszać z dodatkami
Deser w pucharku - Szarlotka
Wyłożyć warstwę jabłek na herbatniki. Rozłożyć tak, by było widać warstwy
Deser w pucharku - Szarlotka
Nałożyć warstwę śmietany i ponownie powtórzyć warstwy