Deser z kaszą manną i herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

robi się je błyskawicznie a smakuje bajecznie

Deser z kaszą manną i herbatnikami

Składniki:

Deser z kaszą manną i herbatnikami

 

  • Masa:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Ponadto:
  • 4 małe paczki maślanych herbatników
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Deser z kaszą manną i herbatnikami
1. Przygotować masę: w garnku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy i mleko. Stopniowo wsypać kasze manną, cały czas mieszając. Gdy kasza zacznie gęstnieć, dodać kakao i zdjąć garnek z gazu. 2. Dno prostokątnej blachy wyłożyć herbatnikami i wylać na ciepłą masę. Wierzch wyrównać nożem i przykryć drugą warstwą herbatników. 3. Przygotować polewę: 2 łyżki wody, margarynę, cukier i kakao wrzucić do garnka i podgrzać,mieszając do połączenia się składników (nie gotować) gotowe ciasto ozdobić polewą i oprószyć wiórkami kokosowymi. 4. Gotowy placek wstawić do lodówki, aby masa stwardniała i połączyła się z herbatnikami.

Tagi:

kasza kasze