WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Deser kawowo - grysikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser kawowo - grysikowy czyli deser na ciasteczkach pełnoziarnistych wymieszanych z czekoladą, z domowym budyniem kawowym i waniliową kaszką manną.

Deser kawowo - grysikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser kawowo - grysikowy

 

  • 2,5szkl. mleka
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej zmielonej typu crema
  • 1 płaska łyżka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 5 herbatników pełnoziarnistych
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Deser kawowo - grysikowy

ETAP 1:

Herbatniki pokruszyć.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej kawałki czekolady. Rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Nałożyć po równo do dwóch szklanek. 3/4szkl. zimnego mleka wlać do rondla. Wsypać kawę rozpuszczalną i cukier kryształ. Zagotować i zestawić z gazu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 zimnego mleka. Wlać do ugotowanej kawy. Wymieszać. Postawić na gazie i zagotować. Wyłożyć do szklanek na ciastka.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wsypać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Wyłożyć do szklanek na budyń.

Deser podawać na ciepło lub wystudzić i schłodzić w lodówce.

Deserkawowo - grysikowy
Waniliowa kaszka manna po ugotowaniu w rondelku
Deserkawowo - grysikowy
Budyń kawowy nałożony do szklanek z ciasteczkowym spodem
Deserkawowo - grysikowy
Ciastka wymieszane z czekoladą nałożone do szklanek
Deserkawowo - grysikowy
Kawa rozpuszczalna i cukier wsypane do zimnego mleka