jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Deserowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kruche ciasto i delikatny mus serowy z wyraźnymi kawałkami owoców pod aksamitną, waniliową pianką:)

Deserowiec

Składniki:

Deserowiec

 

  • CIASTO
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki cukru kryształu
  • ½ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • MASA
  • ½ l serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

 

  • PIANA
  • 2 białka
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

 

  • DODATKI
  • ½ kg truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

 

Sposób przygotowania:

Deserowiec
Ze składników na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i oba cukry zagnieść i podzielić na 2 równe części. Ciasto wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Następnie ze składników na masę, czyli serek homogenizowany wymieszać z budyniem na gładką masę. Na koniec ze składników na pianę białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania budyń. Truskawki umyć, obrać z szypułek i dobrze wysuszyć, a potem pokroić na połówki. Średnią formę lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną i wyłożyć na nią startą na tarce z dużymi oczkami jedną połówkę ciasta, potem wyłożyć połowę porcji truskawek, na truskawki wyłożyć masę serową, na masę serową pozostałe truskawki, potem rozłożyć pianę, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec około 60-90 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.