Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Deserowy placek bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jakiś czas temu robiłam taki placek, słodki smak domowej masy karmelowej i budyniu w połączeniu ze smakiem słonych krakersów. Polecam.

Deserowy placek bez pieczenia

Składniki:

Deserowy placek bez pieczenia

 

  • puszka mleka skondensowanego z cukrem
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fiksu
  • ok.1,5 dużego opakowania krakersów
  • kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Deserowy placek bez pieczenia
Puszkę mleka skondensowanego gotować w kąpieli wodnej przez 3 godziny na wolnym ogniu aż powstanie ciemny karmel. (Na moim zdjęciu tego nie widać, bo chciałam trochę oszukać czas, więc uzyskana masa była bardziej płynna.)Wystudzić. Z litra mleka wydzielić szklankę, którą to połączyć z żółtkami i mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, a gdy zacznie się gotować wlać masę z żółtek, zagotować aby powstała masa budyniowa. Dużą blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wlać masę budyniową, kolejno wyłożyć połową krakersów, wylać masę karmelową i na wierzch dać resztę krakersów. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fiksem i rozsmarować na krakersach. Można posypać kakao. Włożyć do lodówki.

Tagi:

placek