Sposób przygotowania:
Deserowy placek bez pieczenia
Puszkę mleka skondensowanego gotować w kąpieli wodnej przez 3 godziny na wolnym ogniu aż powstanie ciemny karmel. (Na moim zdjęciu tego nie widać, bo chciałam trochę oszukać czas, więc uzyskana masa była bardziej płynna.)Wystudzić. Z litra mleka wydzielić szklankę, którą to połączyć z żółtkami i mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, a gdy zacznie się gotować wlać masę z żółtek, zagotować aby powstała masa budyniowa. Dużą blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wlać masę budyniową, kolejno wyłożyć połową krakersów, wylać masę karmelową i na wierzch dać resztę krakersów. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fiksem i rozsmarować na krakersach. Można posypać kakao. Włożyć do lodówki.