lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Devolay z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Devolay to jedno z klasycznych dań obiadowych, jednak każdy robi je na swój sposób. Najważniejsze jest to, aby po przekrojeniu masło wypłynęło że środka.

Devolay z kurczaka  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Devolay z kurczaka

 

  • 3 podwójne filety z kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Sól pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Devolay z kurczaka
Filety myjemy i rozbijamy przez woreczek foliowy tak by mięso nam się nie porozrywało. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Miękkie masło łączymy z posiekana natka pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy masło i zwijamy devolay (boki trzeba zawinąć do środka inaczej masło wypłynie). Panierujemy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju około 10-12 minut.
Devolaye z kurczaka
Boki każdego fileta zwijamy do środka tak, by masło nie wypłynęło.
Devolaye z kurczaka
Masło łączymy z czosnkiem i natka pietruszki.