pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Diabollo pierogollo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

spróbuj, a się przekonasz

Diabollo pierogollo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Diabollo pierogollo

 

  • Ciasto pierogowe:
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • oliwa 3 łyżki
  • jajko 1
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • mięso mielone 50 dag,
  • papryka słodka 2 łyżeczki
  • papryka jalapeno kawałki
  • papryczka chili suszona 1
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Diabollo pierogollo
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. W środku robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Wlewamy stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Na końcu dolewamy oliwę. Ciasto zgniatamy około 10 minut. Następnie cienko rozwałkowujemy i szklanką odciskamy kółeczka. Mięso mielone przyprawiamy papryką słodką oraz solą. Smażymy na patelni. Podczas smażenia mięso możemy zalać odrobiną marynaty z papryczek jalapeno. Marynowane papryczki jalapeno drobno kroimy. Gdy płyny z patelni wyparują dodajemy pokrojone papryczki (suszoną i marynowaną), chwilę smażymy i wyłączamy ogień. Ostygły farsz nakładamy na przygotowane ciasto pierogowe i zalepiamy. Gotujemy w lekko osolonej przefiltrowanej wodzie do miękkości pierogów, kilka minut. Podajemy okraszone boczkiem lub/i cebulką. Smacznego.
Diabollo pierogollo
Składniki na ciasto łączymy i mieszamy wyrabiając ciasto
Diabollo pierogollo
Ciasto rozwałkowujemy cienko i odciskamy szklanką kółka
Diabollo pierogollo
Mięso mielone przyprawiamy, smażymy i łączymy z paprykami
Diabollo pierogollo
Zalepione pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut