msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Dietetyczna ryżanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna wersja dietetycznej potrawy dla osób na diecie wątrobowej.Tym razem zupa-ryżanka.

Dietetyczna ryżanka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dietetyczna ryżanka

 

  • 1 pałka z kurczaka bez skóry
  • 2-3 łyżki ryżu suchego
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera (wielkości orzecha włoskiego)
  • mały listek pora (ok.10 cm)
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • 1\2 małego listka laurowego
  • 1 szczypta suszonego,otartego lubczyku
  • koperek posiekany do posypania
  • 1\2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do zup lub mała ilość soli

Sposób przygotowania:

Dietetyczna ryżanka
Pałkę z kurczaka (bez skóry) umyć,włożyć do garnka i zalać zimną wodą (ok.0,5l). Dodać ziele angielskie,listek laurowy, por i obrane,umyte pokrojone w kostkę warzywa.Gotować ok.20 minut. Po tym czasie wsypać wypłukany ryż i przyprawę do zup praz lubczyk.Gotować ok.25 minut. Ryż powinien się praktycznie rozgotować. Mięso z zupy można obrać z kostki i pokroić lub zjeść oddzielnie.Do zupy wsypać koperek i gotowe. Przy diecie wątrobowej,np,po operacji pęcherzyka żółciowego ważne jest,by jeść potrawy świeże. Nie odgrzewać ani nie gotować na dwa dni.
Dietetyczna ryżanka
Mięso i pokrojone warzywa zalaćzimną wodą i zagotować.
Dietetyczna ryżanka
Gotować zupę najpierw ok.20 minut z przyprawami.
Dietetyczna ryżanka
Do zupy wsypać wypłukany ryż i gotować dalej.