akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Dietetyczna wersja schabowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Serdecznie polecam wypróbować tą lżejszą wersję polskiego SCHABOWEGO. Bez tłuszczu i panierki, podany z kaszą jęczmienną i sałatką.

Dietetyczna wersja schabowego

Składniki:

Dietetyczna wersja schabowego

Schabowy

  • 2 plastry schabu
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

Wiosenna sałatka

Sos czosnkowo-jogurtowy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Dietetyczna wersja schabowego

Schabowy

Plastry schabu umyć, osuszyć. Jogurt wymieszać z curry, chili, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Schab włożyć do marynaty i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć i opłukać z nadmiaru jogurtu. Schabowe umieścić na papierze do pieczenia. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) z obu stron.

Wiosenna sałatka

Ogórka i rzodkiewkę pokroić w plasterki, a pomidora na mniejsze części. Cebulę obrać i posiekać. Do warzyw dodać jogurt i wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.

Kasza jęczmienna

Kaszę ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Ugotowaną odcedzić na sitku.

Sos czosnkowo-jogurtowy

Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać do jogurtu i wymieszać, przyprawić.

Podanie

Dietetycznego schabowego, razem z dodatkami umieścić na talerzu. Przed podaniem polać sosem. Smacznego!