Sposób przygotowania:
Moja wersja schabowego z kapustą .
Mięso opłukać,osuszyć, rozbić tłuczkiem, posypać przyprawą gyros, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Kapustę 2-3 razy wypłukać w gorącej wodzie (zależy, jak jest kwaśna i jaką lubimy).Zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe,ziele angielskie i pieprz w ziarenkach i zagotować.Dodać dwie kostki bulionu na wędzonce, jedną mini kosteczkę Knorr o smaku cebulki smażonej, kminek. paprykę czerwoną,czosnek granulowany i gotować ok.30 minut.Odcedzić (płyn wykorzystałam do kwaśnicy).Na patelni rozgrzać smalec z olejem, wrzucić odcedzoną kapustę, przesmażyć.Rozkruszyć drugą kosteczkę o smaku smażonej cebulki, wsypać majeranek, podlać przyprawą do zup, opieprzyć.Podlać ok.1/2 szklanki wody i smażyć, co jakiś czas mieszając.Gdy kapusta jest miękka zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie i jeszcze trochę przesmażyć.
Gotujemy ziemniaki z wody.
Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z z sezamem, mocno dociskając mięso do panierki.
Podajemy z ziemniakami i kapustą.
Tradycyjne, nie musi oznaczać nudne!
Kapustę 2-3 razy wypłukać w gorącej wodzie (zależy, jak jest kwaśna i jaką lubimy).Zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe,ziele angielskie i pieprz w ziarenkach i zagotować.Dodać dwie kostki bulionu na wędzonce, jedną mini kosteczkę Knorr o smaku cebulki smażonej, kminek. paprykę czerwoną,czosnek granulowany i gotować ok.30 minut.Odcedzić (płyn wykorzystałam do kwaśnicy).Na patelni rozgrzać smalec z olejem, wrzucić odcedzoną kapustę, przesmażyć.Rozkruszyć drugą kosteczkę o smaku smażonej cebulki, wsypać majeranek, podlać przyprawą do zup, opieprzyć.Podlać ok.1/2 szklanki wody i smażyć, co jakiś czas mieszając.Gdy kapusta jest miękka zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie i jeszcze trochę przesmażyć.
Gotujemy ziemniaki z wody.
Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z z sezamem, mocno dociskając mięso do panierki.
Podajemy z ziemniakami i kapustą.
Tradycyjne, nie musi oznaczać nudne!
Anula
luna
Doro
Jojo