bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Dietetyczne muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo szybkie, pyszne i zdrowe muffinki dietetyczne, które mi bardzo smakują i przy tym mają bardzo mało kalorii.

Dietetyczne muffinki

Składniki:

Dietetyczne muffinki

 

  • Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 180 gram jogurtu naturalnego

 

  • Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Dietetyczne muffinki

ETAP 1:

Dietetyczne muffinki
Do miski dajemy wszystkie składniki mokre czyli jajka, olej i jogurt i mieszamy.

W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre.

ETAP 2:

Dietetyczne muffinki
Do miski dajemy mąkę, otręby, sól, cukier i proszek.

W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche.

ETAP 3:

Dietetyczne muffinki
Łączymy ze sobą składniki mokre i suche i mieszamy.

Łączymy ze sobą składniki mokre i suche.

ETAP 4:

Dietetyczne muffinki
Ciasto wykładamy do formy i i posypujemy owocami.

Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą muffinkę dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek.

ETAP 5:

Dietetyczne muffinki
Muffinki po wierzchu posypujemy otrebami owsianymi.

Muffinki po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi.

ETAP 6:

Dietetyczne muffinki
Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut do suchego patyczka.

Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

ETAP 7:

Dietetyczne muffinki

Po upieczeniu czekamy aż muffinki przestygną i możemy jeść.