Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Dim Sum z wieprzowiną i bambusem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dim sum to chińskie pierożki, których przygotowanie wymaga trochę czasu i dużo cierpliwości ale zapewniam, że smak wynagradza prace którą w nie włożymy.

Dim Sum z wieprzowiną i bambusem

Składniki:

Dim Sum z wieprzowiną i bambusem

 

  • Dim sum z polędwiczką wieprzową ( 4 porcje )
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

 

  • Nadzienie:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

 

  • Sos:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 papryczki chilli - posiekanej
  • Ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Dim Sum z wieprzowiną i bambusem
Do miski przesiewamy mąkę, zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy widelcem , dodając wodę zimną i olej. Ciasto wygniatamy i zagniatamy aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy wałek który później kroimy na części, z każdej formując okrągły placek. Polędwiczkę mielimy, dodajemy do niej posiekany drobno bambus, sos sojowy i imbir, mieszamy tak aby składniki dobrze się połączyły. Na środek każdego krążka ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierożki zlepiając ciasto nad nadzieniem formując kształt podobny do sakiewek. Garnek do gotowania na parze nastawiamy i na koszyczku układamy pierożki –gotujemy od 10-15 minut. W czasie w którym pierożki się gotują przygotowujemy sos łącząc po prostu wszystkie składniki. Pierożki podajemy posypane sezamem lub szczypiorkiem i sosem do maczania pierożków. Smacznego.

Tagi:

ciasto sosy tarta