marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dip z bielucha w miseczkach paprykowych.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Papryki opłukać w letniej wodzie,obciąć 1/4 wierzchów,usunąć nasiona.Sporządzić 3 odmiany dipów i po 2 nałożyć do dwóch miseczek paprykowych

Dip z bielucha w miseczkach paprykowych.

Składniki:

Dip z bielucha w miseczkach paprykowych.

 

  • 4-6 dużych zielonych lub czerwonych papryk,
  • 3-4 opakowania serka"Bieluch"naturalnego,
  • 1 szklanka śmietany,
  • pęczek bazylii świeżej,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek mięty świeżej,
  • sproszkowana czerwona papryka ostra,
  • garstka kulek kolorowego pieprzu,
  • garstka kaparów-ok.5 g.,
  • garstka oliwek pokrojonych na talarki-ok.10 g.,
  • sól jodowana,
  • 2-3 pełne łyżki musztardy gorczycowej.

Sposób przygotowania:

Dip z bielucha w miseczkach paprykowych.
Papryki opłukać,obciąć 1/4 wierzchów,a przykrywki odłożyć na potem do przykrycia.Z miseczek paprykowych usunąć nasiona,prze-
-płukać zimną wodą w środku.Serki wyjąć łyżkami do średniej miski i zmieszać ze śmietaną.Zioła świeże wraz z szczypiorkiem opłukać
i posiekać drobniutko.Wziąć dwie pierwsze miseczki z papryki,na-
-łożyć łyżką ser zmieszany ze śmietaną i dodać posiekanych ziół,
szczypty soli jodowanej i parę kulek kaparów i pieprzu kolorowego,
wymieszać dip trzonkiem łyżki w miseczkach.Wziąć dwie następne miseczki,nałożyć masy serowo-śmietanowo-musztardowej,dodać paprykę sproszkowaną ostrą i parę kulek pieprzu kolorowego i wymieszać j.w.Ostatnią parę miseczek nadziać dipem serowo-oliwkowym i szczypiorkowym,dosolić,dodać parę kulek pieprzu kol-
-orowego,wymieszać ponownie j.w.Tak sporządzone dipy w miseczkach nakryć czapeczkami paprykowymi z ogonkami,ułożyć na podłużnym owalnym półmisku i podawać na kolację+ pieczywo chrupkie lub bułeczki.z ziarnami.