Sposób przygotowania:
Dofinki
Ugotować szklankę wody z masłem, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszana z solą, stale mieszając. Gotować na małym ogniu, gdy ciasto będzie odchodziło od ścian naczynia, zdjąć z ognia i utrzeć na pulchną masę, dodając po jednym jajku.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i utrzeć z masłem żółtkami, solą i gałkę muszkatołową, połączyć z ciastem. Wymieszać, wstawić do lodówki. Formować małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i utrzeć z masłem żółtkami, solą i gałkę muszkatołową, połączyć z ciastem. Wymieszać, wstawić do lodówki. Formować małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.