reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowa cebulka prażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od kilku lat robię ja w domu nic trudnego czy drogiego, wymaga też niewiele czasu a zawsze mam pod ręką i wiem, co jem:)

Domowa cebulka prażona

Składniki:

Domowa cebulka prażona

 

Sposób przygotowania:

Domowa cebulka prażona

przygotowanie

Domowa cebulka prażona
potrząsamy woreczkiem kilka minut, ale cebulka będzie dzięki temu bardziej chrupiąca

Cebulę kroimy w kostkę.

Nie trzeba równo, czy drobno, przynajmniej ja się tym nie przejmuję;)

Cebulę przekładamy do woreczka, wsypujemy mąkę i sól- zamykamy i wstrząsamy tak długo aż mąka oblepi cebulę.

c.d przygotowania

Domowa cebulka prażona
cebulę smażymy wolniutko i na małym ogniu

Potem wysypujemy cebulę na durszlak i strzepujemy nadmiar mąki.

Olej rozgrzewamy, ale nie za bardzo- gdy wrzucimy kawałek cebuli od razu wypłynie na górę i będzie otoczony bąbelkami znaczy to że mamy odpowiednia temperaturę.

Smażymy na bardzo małym ogniu przez około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając, na złocisty kolor.

przechowywanie

Domowa cebulka prażona
przed przełożeniem do słoiczka pozwalamy by cebula się osuszył

Usmażoną cebulkę wyciągamy łyżka cedzakową, przekładamy na ręcznik kuchenny i pozostawiamy do wystygnięcia.

Ciepła cebulka jest jeszcze miękka, ale później robi się już chrupiąca.

Przed przełożeniem do słoiczka pozwalam cebulce porządnie się wysuszyć.