Sposób przygotowania:
Domowa cebulka prażonaprzygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę.
Nie trzeba równo, czy drobno, przynajmniej ja się tym nie przejmuję;)
Cebulę przekładamy do woreczka, wsypujemy mąkę i sól- zamykamy i wstrząsamy tak długo aż mąka oblepi cebulę.
c.d przygotowania
Potem wysypujemy cebulę na durszlak i strzepujemy nadmiar mąki.
Olej rozgrzewamy, ale nie za bardzo- gdy wrzucimy kawałek cebuli od razu wypłynie na górę i będzie otoczony bąbelkami znaczy to że mamy odpowiednia temperaturę.
Smażymy na bardzo małym ogniu przez około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając, na złocisty kolor.
przechowywanie
Usmażoną cebulkę wyciągamy łyżka cedzakową, przekładamy na ręcznik kuchenny i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciepła cebulka jest jeszcze miękka, ale później robi się już chrupiąca.
Przed przełożeniem do słoiczka pozwalam cebulce porządnie się wysuszyć.