Sposób przygotowania:
Domowa chałka
Drożdże rozdrabniamy, a następnie ucieramy z niewielką ilością soli oraz cukru. Do tego dajemy połowę przygotowanego mleka oraz 1/3 przygotowanej mąki. Całość odkładamy na około godzinę do miejsca o pokojowej temperaturze do wyrośnięcia. Żółtka razem z cukrem bardzo dokładnie ucieramy, a później dodajemy do tego wyrośnięty odczyn oraz pozostałą część mąki i mleka. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Masło roztapiamy w rondelku na niedużym ogniu. Ubite białka oraz stopione masło dodajemy do zrobionej wcześniej masy. Bardzo dobrze ugniecione ciasto odkładamy ponownie na około jedną godzinę. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 5 części Z każdej z tych części formułujemy wałki i zawijamy chałkę. Chałkę pieczemy przez około godzinę lub trochę dłużej w temperaturze 180 stopni. Upieczoną chałkę można z wierzchu posypać cukrem pudrem. Smacznego!