Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Domowa chalwa grysikowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tradycyjna grecka domowa chalwa,dodajcie rozne bakalie np. migdaly ,pestki slonecznika, orzechy, rodzynki, doskonaly deser na Post

Domowa chalwa grysikowa

Składniki:

Domowa chalwa grysikowa

 

  • ok.150-200 gram oleju slonecznikowego
  • 350 gram grysiku(nie grubego)
  • 1 filizanka mielonych orzechow
  • 1 filizanka jasnych rodzynek
  • pestki slonecznika
  • Na syrop
  • 120 gram wody
  • 220 gram cukru
  • 1 lyzka miodu
  • pol plaskiej lyzeczki mielonych gozdzikow
  • 1 plaska lyzeczka cynamonu
  • skorka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Domowa chalwa grysikowa
W MALYM GARCZKU GOTUJEMY PRZEZ 5 MIN WSZYSTKIE SKLADNIKI NA SYROP.W osobnym garczku rozgrzewamy olej i powoli dodajemy grysik ciagle mieszajac aby sie nie przypalil, czekamy az nabierze jasnego koloru. Dodajemy bakalie, zmniejszamy ogien i wlewamy syrop. ciagle mieszajac. Chalwa bedzie gotowa gdy zgestnieje i latwo bedzie sie odklejac od scianek naczynia. Przelewamy grysik do foremki i czekamy do ostygniecia , dekorujemy dowolnie. Smacznego

Tagi:

chałwa