migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Domowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Ciasto to robię zarówno z domowym kremem jak również często wykorzystuje klasyczny krem z torebki.

Domowa karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa karpatka

ciasto

krem

Sposób przygotowania:

Domowa karpatka
Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą i energicznie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły.

Garnek zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto.

Dwie blaszki o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni.

Jeśli do piekarnika nie wchodzą dwie blaszki to każdą pieczemy osobno.

Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia.

Przygotować krem. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Gdy mleko z cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę.

Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą.

Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta.

Wierzch ciasta opróczyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.  
Domowa karpatka
Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować . Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i energicznie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Garnek zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia.
Domowa karpatka
Gdy masa wystygnie dodać całe jajka i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto.
Domowa karpatka
Dwie blaszki o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części.
Domowa karpatka
Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń.

Tagi:

krem ciasto