Sposób przygotowania:
Domowa karpatka
Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą i energicznie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły.
Garnek zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto.
Dwie blaszki o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni.
Jeśli do piekarnika nie wchodzą dwie blaszki to każdą pieczemy osobno.
Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia.
Przygotować krem. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Gdy mleko z cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę.
Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą.
Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta.
Wierzch ciasta opróczyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Garnek zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto.
Dwie blaszki o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni.
Jeśli do piekarnika nie wchodzą dwie blaszki to każdą pieczemy osobno.
Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia.
Przygotować krem. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Gdy mleko z cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę.
Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą.
Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta.
Wierzch ciasta opróczyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.