Sposób przygotowania:
Domowa karpatka
Ciasto: Margarynę rozpuścić , dodać wodę i zagotować. Gaz zmniejszyć i dodać mąkę cały czas mieszając do powstania gęstej masy. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać po jajku i miksować pod koniec dodać proszek do pieczenia.. Ciasto podzielić na pół i każdą część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 6 minut następnie przykręcić piekarnik do 180 stopni i piec 20 minut. Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, W 1 szkl mleka rozmieszać mąki, żółtka i wlać do gotującego się mleka z cukrem . Ugotować gęsty budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć i dodać ostudzony budyń. Na jeden placek wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do stężenia masy.