lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karpatka na napoju ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zamarzyła mi się karpatka ,więc wzięłam się do dzieła i oto jest pyszna i ośnieżona . Nie ma to jak domowe pyszności .

Karpatka na napoju ryżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka na napoju ryżowym

 

  • Ciasto parzone:

 

  • 1 szklanka wody

 

 

  • szklanka mąki tortowej typ 450

 

  • 4 jaja

 

  • proszek do pieczenia pół łyżeczki

 

 

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 3 szklanki Alpro Napój Ryżowy

 

  • 200 g masła temperatura pokojowa

 

 

  • 4 łyżki maki tortowej

 

  • 2 żółtka

 

  • 125 g cukru

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Karpatka na napoju ryżowym
Ciasto parzone : Wlewamy wodę do garnka i wkładamy margarynę rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy . Wyłączamy gaz i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do sparzenia ciasta. Zostawiamy do ostudzenia. Przekładam ciasto do misy i włączam mikser . Dodaje 4 jaja i miksuje , aż masa nabierze gładkości. Formę tą z pieca czarną smaruje margaryna i obsypuje mąką. Wykładam ciasto i rozprowadzam je po całej blaszce. Piekę 25 minut w 180 stopniach. Wyjmuje studzę i kroje na połowę.Masa budyniowa: Napój ryżowy zagotowałam z cukrem ( 2 szklanki mleka) W 3 szklance mleka rozpuściłam obydwie mąki żółtka i cukier waniliowy. Wlałam do zagotowanego mleka i mieszałam aż zrobiło się gęste . ( Trzeba robić to szybko aby grudki nie powstały ) Ostudzony budyń zmiksowałam z masłem , aż powstała masa maślana. Przełozyłam na ostudzone Karpaty i włożyłam do lodówki na noc. Jeśli lubicie możecie posypać cukrem pudrem .
Karpatka na napoju ryżowym
Wlewamy wodę do garnka i wkładamy margarynę rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy . Wyłączamy gaz i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do sparzenia ciasta. Zostawiamy do ostudzenia.
Karpatka na napoju ryżowym
Przekładam ciasto do misy i włączam mikser . Dodaje 4 jaja i miksuje , aż masa nabierze gładkości.
Karpatka na napoju ryżowym
Formę tą z pieca czarną smaruje margaryna i obsypuje mąką. Wykładam ciasto i rozprowadzam je po całej blaszce.
Karpatka na napoju ryżowym
Piekę 25 minut w 180 stopniach. Wyjmuje studzę i kroje na połowę.