Sposób przygotowania:
Karpatka na napoju ryżowym
Ciasto parzone : Wlewamy wodę do garnka i wkładamy margarynę rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy . Wyłączamy gaz i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do sparzenia ciasta. Zostawiamy do ostudzenia. Przekładam ciasto do misy i włączam mikser . Dodaje 4 jaja i miksuje , aż masa nabierze gładkości. Formę tą z pieca czarną smaruje margaryna i obsypuje mąką. Wykładam ciasto i rozprowadzam je po całej blaszce. Piekę 25 minut w 180 stopniach. Wyjmuje studzę i kroje na połowę.Masa budyniowa: Napój ryżowy zagotowałam z cukrem ( 2 szklanki mleka) W 3 szklance mleka rozpuściłam obydwie mąki żółtka i cukier waniliowy. Wlałam do zagotowanego mleka i mieszałam aż zrobiło się gęste . ( Trzeba robić to szybko aby grudki nie powstały ) Ostudzony budyń zmiksowałam z masłem , aż powstała masa maślana. Przełozyłam na ostudzone Karpaty i włożyłam do lodówki na noc. Jeśli lubicie możecie posypać cukrem pudrem .