anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Domowa kartoflanka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i bardzo smaczna domowa zupa kartoflana.

Domowa kartoflanka.

Składniki:

Domowa kartoflanka.

 

 

  • zasmażka:
  • olej
  • 1 łyżka stołowa mąki

Sposób przygotowania:

Domowa kartoflanka.
Do garnka wlewamy 2 litry bulionu. Ziemniaki obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną ze skórki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Zupę gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie na patelni z odrobiną oleju smażymy obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebula musi być usmażona na złoty kolor. Tak usmażoną cebulę dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zupę dokładnie mieszamy. Na koniec na patelnię wsypujemy łyżkę stołową mąki, dolewamy troszkę oleju i podsmażamy aż się ze złoci. Taką zasmażkę wlewamy zaraz po ugotowaniu się zupy. Następnie zupę dokładnie mieszamy i gotowe. Wierzch zupy można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)

Tagi:

kartoflanka