SUPERPRZEPIS

Domowa konserwa

  • 8
  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Domowa konserwa Więcej zdjęć (5)

tak przygotowaną konserwa przetrzyma się nawet pół roku!

Składniki:

Domowa konserwa

 

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg słoniny
  • 2 pałki czosnku
  • ok. 1,5 łyżeczki pieprz mielony
  • 6 dag soli peklowanej
  • przegotowana woda wedle potrzeby

Sposób przygotowania:

Domowa konserwa
Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy. Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!
Domowa konserwa
Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną
Domowa konserwa
Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu
Domowa konserwa
Etap 3
Domowa konserwa
Etap 4

Tagi:

wołowina