Sposób przygotowania:
Domowa konserwa
Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy. Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!
zewa
iziona
Mysiunia
iziona
W to nie wątpię bo jak by jej nie robił to jest pyszna :)
zewa
Z mięsa mieszanego też jest dobra ( jadłam u znajomej ) ale robisz sobie dodatkową pracę z odkręcaniem zapasteryzowanych słoików dolewaniem wody do ściętej już konserwy. Tak dla sprawdzenia spróbuj zrobić z dolaniem od razu wody, a przekonasz się że efekt ten sam a mnie roboty.
elzbieta8960
Netka
zewa
O tak galaretka jest pycha..........