slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowa kruszonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną, chrupiącą i aromatyczną domową kruszonkę. Kruszonka to świetny dodatek do deserów, lodów oraz drożdżówki. Polecam.

Domowa kruszonka

Składniki:

Domowa kruszonka

 

  • 3/4 szkl mąki (ja dałam orkiszową białą)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Domowa kruszonka
Składniki na kruszonkę mieszamy i staramy się zagnieść jak ciasto kruche, na koniec rozcieramy ciasto palcami na drobne "kuleczki". Wkładamy ciasto na kruszonkę na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy kruszonkę (ma być równa warstwa).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia mieszamy kruszonkę.

Gotową kruszonkę studzimy.