ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • sól 1 szczypta,
  • jajka 4 sztuki "M",
  • mąka tortowa 60 dag,
  • masło stopione 5 dag,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • owoce tropikalne mrożone 50 dag 1 opakowanie,
  • dżem wiśniowy 200 gram,
  • mąka tortowa 100 gram,
  • cukier 100 gram,
  • kurkuma 2 szczypty,
  • masło miękkie 100 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami
Ciasto musi wyrastac w ciepłym miejscu.

Drożdże w misie robota wymieszać z 1/2 szklanki mleka, łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut.

Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami
Owoce mrożone wymieszać z mąką aby nie było zakalca.

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsmarować dżem i rozsypać owce mrożone wymieszane z 1 łyżką mąki tortowej.

Z mąki, masła, cukru, kurkumy wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na owocach.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i owocami
Ciasto najlepiej smakuje i jest zdrowsze na drugi dzień po upieczeniu.

Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.