iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowa mielonka na kanapki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Korciło mnie od jakiegoś czasu zrobienie takiej kiełbasy, ale zawsze było coś. Zbliżające sie święta stały się okazja idealna, a kiełbasa wyszła rewelacja.

Domowa mielonka na kanapki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa mielonka na kanapki

 

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 70 dag surowego boczku
  • 50 dag mięsa na gulasz wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gram peklosoli
  • 20 gram soli
  • 15 gram pieprzu mielonego białego

dodatkowo:

  • specjalna osłonka

Sposób przygotowania:

Domowa mielonka na kanapki

ETAP 1:

Domowa mielonka na kanapki
Przypomniałam sobie o zdjęciu przy ostatniej osłonce i dlatego jest mało mięsa w misce.

Mięso z szynki i łopatkę mielimy przez sitko szarpak, boczek mielimy na grubych oczkach, a wołowinę dwa razy na najmniejszych, dodajemy do mięsa drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie masę mięsną ( ma być kleista) i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

ETAP 2:

Domowa mielonka na kanapki
osłonki moczymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Osłonkę tniemy na paski o takiej długości jaka chcemy mieć kiełbasę i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, schłodzona masę mięsna ponownie wyrabiamy.

ETAP 3:

Domowa mielonka na kanapki
Kiełbase odwieszamy, aby dobrzes się ułożyła w osłonkach.

Namoczone osłonki na końcach zawiązujemy ciasno sznurkiem i napełniamy ściśle masa mięsną, zawiązane batony odwieszamy na 2-3 godziny.

Parzymy 2 godziny w temp. około 75 st po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.