Sposób przygotowania:
Domowa mielonka na kanapkiETAP 1:
Mięso z szynki i łopatkę mielimy przez sitko szarpak, boczek mielimy na grubych oczkach, a wołowinę dwa razy na najmniejszych, dodajemy do mięsa drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie masę mięsną ( ma być kleista) i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
ETAP 2:
Osłonkę tniemy na paski o takiej długości jaka chcemy mieć kiełbasę i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, schłodzona masę mięsna ponownie wyrabiamy.
ETAP 3:
Namoczone osłonki na końcach zawiązujemy ciasno sznurkiem i napełniamy ściśle masa mięsną, zawiązane batony odwieszamy na 2-3 godziny.
Parzymy 2 godziny w temp. około 75 st po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
misia5
SylaUla
iziona
Dziękuję za słowa uznania :)