Sposób przygotowania:
Bułeczki zdrowiaPrzygotowanie suchych produktów:
Do miski wsypujemy mąkę graham , mąkę pszenną, otręby pszenne,pestki słonecznika,suche drożdże,cukier i sól.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto zagniatamy na lekko posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy małe bułeczki ok. 14 sztuk. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciasta w odstępach.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min. do podrośnięcia.
Etap końcowy:
Podrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypujemy pestkami dyni i czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 185-180 stopni i pieczemy ok. 25 min. do zrumienienia.