Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 428]

Bułeczki zdrowia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem podzielę się idealnym przepisem na bułeczki dla dbających o linię. Bardzo smaczne a do tego zdrowe bułeczki z dodatkiem mąki graham.

Bułeczki zdrowia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki zdrowia

na ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułeczki zdrowia

Przygotowanie suchych produktów:

Bułeczki zdrowia
Do miski dodajemy mąkę pszenną i graham, otręby pszenne

Do miski wsypujemy mąkę graham , mąkę pszenną, otręby pszenne,pestki słonecznika,suche drożdże,cukier i sól.

Przygotowanie ciasta:

Bułeczki zdrowia
Ciasto na bułeczki bardzo dokładnie mieszamy

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formowanie bułeczek:

Bułeczki zdrowia
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w odstępach uformowane bułeczki

Wyrośnięte ciasto zagniatamy na lekko posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy małe bułeczki ok. 14 sztuk. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciasta w odstępach.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min. do podrośnięcia.

Etap końcowy:

Bułeczki zdrowia
Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 185-190 stopni

Podrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypujemy pestkami dyni i czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 185-180 stopni i pieczemy ok. 25 min. do zrumienienia.