światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowa pizza z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa pizza z kurczakiem. Szybkie i smaczne danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Domowa pizza z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa pizza z piekarnika

 

  • 250g mąki tortowej
  • 15g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • przecier pomidorowy
  • przypadku to ser, pieczarki, zielone oliwki, kukurydza konserwowa, filet z kurczaka, cebulka i ogórek kiszony.
  • Kasza manna do posypania blachy

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza z piekarnika
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli, olej rzepakowy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Nie czekamy aż wyrosną, tylko wlewamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być wyrabiane około 10 minut, żeby było idealnie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15minut, po czym rozwałkowujemy. Do podsypywania dobrze jest używać kaszy mannej, a nie mąki. Ciasto będzie wtedy lżejsze. Także do wysypania formy używam kaszy. Na gotowym pizzowym placku rozsmarowujemy przecież pomidorowy i rozkładamy pokrojone składniki: cebulkę, pieczarki, oliwki, kukurydzę, ogórek kiszony i kurczaka. Wszystkie składniki są surowe- poza kurczakiem, którego należy podpiec na patelni. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut (180 stopni). Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
Domowa pizza z piekarnika
Etap 1Składniki do naszej pizzy kroimy w plasterki.
Domowa pizza z piekarnika
Etap 2Kurczak powinien być podpieczony przed położeniem na pizzę.