Sposób przygotowania:
Domowa pizza z własnymi dodatkami
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy a następnie dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy do połączenia się składników i odkładamy w ciepłe miejsce. Pozostały cukier miksujemy z jajkami do białości. Do mąki dodajemy zmiksowane jajka, rozczyn, szczyptę soli oraz mleko i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie oraz będzie odchodziło od ścianki miski i rąk. Gotowe ciasto odkładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto wykładamy na stolnice podsypana mąką i przerabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt - wg formy do pieczenia ( wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia". Na gotowe ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy lub sos i rozsmarowujemy. Mortadelę kroimy w plasterki i nakładamy na ciasto. Następnie cebulę kroimy w piórka i posypujemy ciasto. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i nakładamy dokładnie na naszą pizzę. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki - układamy na pizzy. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego emmentaler. Całość przyprawiamy do smaku. Gotową pizzę umieszczamy w piekarniku na ok 20 min. w 180'C. Smacznego !!