IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Domowa pizza z własnymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna domowa pizza z własnymi ulubionymi dodatkami.

Domowa pizza z własnymi dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa pizza z własnymi dodatkami

 

 

  • koncentrat pomidorowy lub domowy sos pomidorowy
  • ok 20 dag mortadeli
  • 2 cebule
  • ok 20 dag sera żółtego gołda
  • 1 duży pomidor
  • 1 duży ogórek kiszony
  • ok 6 plasterków sera żółtego emmentaler
  • zioła prowansalskie do smaku
  • bazylia do smaku
  • oregano do smaku

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza z własnymi dodatkami
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy a następnie dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy do połączenia się składników i odkładamy w ciepłe miejsce. Pozostały cukier miksujemy z jajkami do białości. Do mąki dodajemy zmiksowane jajka, rozczyn, szczyptę soli oraz mleko i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie oraz będzie odchodziło od ścianki miski i rąk. Gotowe ciasto odkładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto wykładamy na stolnice podsypana mąką i przerabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt - wg formy do pieczenia ( wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia". Na gotowe ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy lub sos i rozsmarowujemy. Mortadelę kroimy w plasterki i nakładamy na ciasto. Następnie cebulę kroimy w piórka i posypujemy ciasto. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i nakładamy dokładnie na naszą pizzę. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki - układamy na pizzy. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego emmentaler. Całość przyprawiamy do smaku. Gotową pizzę umieszczamy w piekarniku na ok 20 min. w 180'C. Smacznego !!
Domowa pizza z własnymi dodatkami
Przygotowujemy ciasto drożdżowe na pizzę.
Domowa pizza z własnymi dodatkami
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, lub też sosem.
Domowa pizza z własnymi dodatkami
Na pizzę układamy mortadelę, cebulę i posypujemy startym serem.
Domowa pizza z własnymi dodatkami
Następnie dodajemy pomidorka, ogórka i ponownie ser i zioła do smaku.