Sposób przygotowania:
Domowa pizza z cukinią i salami
Ciasto: Przygotowyjemy rozczyn:Drozdze rozcieramy z cukrem,wlewamy ciepłą wodę oprószamy łyżką mąki i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski wbijamy jajo,solimy,następnie dodajemy podrośniety rozczyn wlewamy oliwę i ręką wyrabiamy ciasto.Gdyby ciasto było za luźne trzeba dosypać jeszcze trochę mąki.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokat lub wylepiamy okrągłą formę ,smarujemy lutenicą kładziemy pokrojone pieczarki w cienkie plasterki następnie umytą i pokrojoną cukinię na to kawałki salami i papryki posypujemy ziołami wg uznania i posypujemy startym serem żółtym na tarce jarzynowej.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 180-190* piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Upieczoną dekorujemy świeżymi ziołami -u mnie majerankiem.
Smacznego życzę:)
Mąkę przesiewamy do miski wbijamy jajo,solimy,następnie dodajemy podrośniety rozczyn wlewamy oliwę i ręką wyrabiamy ciasto.Gdyby ciasto było za luźne trzeba dosypać jeszcze trochę mąki.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokat lub wylepiamy okrągłą formę ,smarujemy lutenicą kładziemy pokrojone pieczarki w cienkie plasterki następnie umytą i pokrojoną cukinię na to kawałki salami i papryki posypujemy ziołami wg uznania i posypujemy startym serem żółtym na tarce jarzynowej.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 180-190* piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Upieczoną dekorujemy świeżymi ziołami -u mnie majerankiem.
Smacznego życzę:)