Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sernik na zimno z ricottą i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jeśli do sernika doda się więcej sera ricotta (np. 500 g) i doleje pełną szklankę mleka, to sernik po zastygnięciu będzie delikatniejszy.

Sernik na zimno z ricottą i białą czekoladą

Składniki:

Sernik na zimno z ricottą i białą czekoladą

 

  • ser ricotta 400 g
  • jajka 2 małe
  • biała czekolada 100 g
  • galaretka cytrynowa 1 op.
  • mleko 3,2% 1/2 szkl.
  • cukier puder do smaku
  • czekolada mleczna do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z ricottą i białą czekoladą
Do zimnego mleka wsypać galaretkę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Kiedy wchłonie płyn - rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej.

Jajka ubić na puszystą masę z niewielką ilością cukru pudru, po trochę dodawać ser ricotta na zmianę z rozpuszczoną białą czekoladą i galaretką - cały czas miksować.

Masę sernikową przełożyć do szklaneczek i chłodzić w lodówce kilka godzin.

Przed podaniem posypać utartą czekoladą mleczną, gorzką albo deserową.