Sposób przygotowania:
Domowa szynka z liściem
Przygotować marynatę: Musztardę wymieszać z łyżeczką chrzanu, olejem oraz z ketchupem. dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Szynkę przełożyć do miski, nasmarować dokładnie marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 12 godzin. U mnie zawsze 24 godziny.
Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką- u mnie garnek żeliwny. Ważne aby szynkę obłożyć liśćmi i zielem angielskim z marynaty.
Zakrytą wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut temp 18 stopni. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego :)
Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką- u mnie garnek żeliwny. Ważne aby szynkę obłożyć liśćmi i zielem angielskim z marynaty.
Zakrytą wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut temp 18 stopni. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego :)