Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 419]

Domowa tortilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i sycące danie z mnóstwem warzyw. Tortille z kurczakiem, kapustą pekińską, pomidorami,papryką, ogórkiem, czerwoną cebulą z sosem czosnkowym i keczupem.

Domowa tortilla

Składniki:

Domowa tortilla

 

  • 1 op . gotowych tortilli ( zawierające 5 szt. ciasta)
  • 1/4 szt. kapusty pekińskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały ogródek
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa do mięs,przyprawa do gyrosa, czosnek granulowany,czerwona ostra papryka i sól do smaku

na sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. gęstego majonezu
  • keczup

Sposób przygotowania:

Domowa tortilla

przygotowanie mięsa:

Domowa tortilla
Pokrojone kawałki mięsa smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą

Mięso drobiowe myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami do smaku. Dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso do miękkości mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie warzyw:

Domowa tortilla
Wszystkie umyte warzywa kroimy w drobne kawałki

Umytą i osuszoną kapustę pekińską szatkujemy.

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki.

Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne- kroimy w paseczki. Czerwoną cebulą obieramy i drobno kroimy. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Czosnek obieramy i przciskamy przez praskę. Następnie mieszamy z solą , jogurtem naturalnym i majonezem.

Etap końcowy:

Domowa tortilla
Na środku każdej tortilli nakładamy po porcji warzyw i sosu czosnkowego

Na każdy podgrzany wg przepisu na opakowaniu kawałek ciasta nakładamy po porcji warzyw. Polewamy sosem czosnkowym i keczup. Zwijamy w rulon.

Tagi:

danie tortilla