frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Kopytka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka to wprawdzie proste danie, można zrobić z ziemniaków, które nam zostają od obiadu nawet z poprzedniego dnia.

Kopytka z ziemniakami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i płuczemy, gotujemy w posolonej wodzie. Ugotowane odlewamy z wody i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Studzimy i dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto na kopytka.

Robimy wałeczki i kroimy kawałki 3-4 cm.

Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 3-4 minut. Wyjmujemy i nakładamy na talerze, okraszamy skwarkami ze stopionego boczku.
Kopytka z ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować, ugnieść lub przepuścić przez maszymkę
Kopytka z ziemniakami
Dodać przesianą mąkę, jajko,szczyptę soli
Kopytka z ziemniakami
wyrobić ciasto na kopyta, zrobić wałeczki i kroić na kawałki 3-4 cm.
Kopytka z ziemniakami
Gotowe wrzucać na wrzątek i gotować około 3-4 minuty
Kopytka z ziemniakami
Wyjmować i układać na talerzu ,okrasić stopionym boczkiem