Sposób przygotowania:
Domowa tortilla z farszemWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).
Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.
Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko na koło.( Można przyłożyć talerz i wyciąć będzie idealnie okrągła).
Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę. Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat.
Farsz:
Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki, pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany.
Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy startym serem, zwijmy i kroimy. Podajemy na ciepło lub zimno.
mariwanna
kontakt1982
halina
lalunia
Lubie sama robić. Przynajmniej wiem co jem :P
lalunia
Dziękuję za miłe słowa .
lalunia